Автор и снимка bulgaros.ovhТя е една от многото българки, които работят

...
Автор и снимка bulgaros.ovhТя е една от многото българки, които работят
Коментари Харесай

Емигрантска история на българка в Испания, която ще ви накара да се замислите

Автор и снимка bulgaros.ovh

Тя е една от многото българки, които работят като чистачки в чужбина. Родена е преди 27 години. Имала е щастливо детство и в никакъв случай не си е и помисляла, че един ден ще замине за чужбина, с цел да чисти къщи в Испания. Това е Силвия от Пловдив.

Преди малко повече от две години е пристигнала с приятелят си в Мадрид и се сляла с най-голямата българска войска – на чистачките. Получава малко повече от хиляда евро на месец и живее в работен квартал – прелестни палми и зеленина пред кооперации, за които живеещите в работническите квартали в България единствено могат да мечтаят, написа bulgaros.ovh.

Седмичният й график е напълнен до минути – работи от рано заран до късно вечер, а през целия ден е ангажирана с почистването на няколко къщи. Чисти, глади, мие чинии…

Работата й не е лека, а моментите, в които няма доста работа не са доста. Според нея къщите в Мадрид са доста по-мръсни от тези в България, а испанките имат ужасно доста облекла.

Глади долни дрехи единствено на един-единствен клиент: „ Той е пъклен богат и държи на тези неща. Там се глади всичко – чорапи, бельо… Само дето още вестника не съм му изгладила, само че не вървя сутринта може би и по тази причина не го гладя! ”

Испанците избират да наемат нашенки да почистват къщите им. Клиентите на Силвия са от разнообразни съсловия, само че й заплащат еднообразно – по 10 евро на час, до момента в който за същата работа испанките получават доста повече.

Тя съвсем не познава хората, чиито къщи почиства – разполага с ключове от тях и не й се постанова да се среща със притежателите им.

Най-богатият й клиент е притежател на доста компании, а за всичко в големия му апартамент с ленени тапети в центъра на Мадрид се грижи икономка: „ Той желае да седне на ленената завивка, да му се постави ленената салфетка, приборите, да му се сервира първи, второ, трето… ”.

Не може да се оплаче от отношението на испанците към нея и не й вършат забележки, че не се оправя добре: „ До този миг с нищо не са посочили, че аз съм чужденка, че съм на по-ниско равнище от тях. Напротив, имам къщи, в които ме оставят както аз реша, по този начин да го върша! ”

За двете години, прекарани в почистване на испанските къщи, Силвия не е икономисала доста, а животът в Испания й харесва повече от алтернативата да се върне в България:

„ Живея напълно обикновено. Живея по този начин, както аз желая – да се усещам добре! ” Стандартът в Испания разрешава на една чистачка да си разреши един ден от седмицата да отдели единствено за себе си – да стане малко по-късно, да си почине, да отиде на фризьор…

Родителите на Силвия живеят в Пловдив и не са виждали щерка си от деня на заминаването й. Въпреки, че са разграничени от години, родителите не й се сърдят, даже биха поощрили и сина си да замине.

„ Ако мога и аз ще отида при нея! ” – споделя майка й, – „ Не съм чула някой да е отишъл в чужбина, да си е устроил живота по някакъв метод и да се завърне вечно тук! Те идват, отиват си на море, виждат се с другари и родственици и отново си отпътуват. ”

Силвия не е серпантина да мисли за България: „ Мъчно ми е за всичко! За въздуха ми е мъчително, за улиците ми е мъчително, за хората… За всичко!… Рева за моите близки, за приятелите ми. Не плача за политиците – никой не реве за тях! ”

Децата на Силвия ще станат едни прелестни испанчета: „ На този стадий в околните стотина години виждам, че и внуците ми може би ще са испанци! И правнуците!… Ако може всичките да избягате от България, махайте се!… Да, на всички места е кофти – има и хубави, и неприятни страни, плюсове и минуси. България е единствено …! ”

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР